1. Hem
  2. Motorguiden
  3. Vinterförvaring MC

Tid att drömma
Vintern kan vara upphov till en del mysiga mek-timmar i garaget. Den ger dig tid att och planera och drömma om kurviga sommarvägar och soliga raksträckor, men för att försäkra dig om att nästa säsong ska bli så bra som möjlig för dig och din hoj, så krävs det lite förberedelser.

imagejtkgo.png

Att tänka på
Det första man bör tänka på vid all sorts långtidsförvaring är att välja rätt lokal. Att hyra en plats för motorcykelns vinterförvaring kan kosta allt mellan ca 1.000 - 4.000 kr lite beroende på var i landet du bor. Oavsett om du har ett eget garage eller hyr in dig hos någon annan så är det viktigt att göra vad du kan för att minimera risken för att hojen tar skada. Här följer en lista på de viktigaste sakerna som du bör tänka på.

Checklista:
• Se över ditt försäkringsskydd. Vår entusiastförsäkring täcker skador på din hoj även under de månaderna som du inte kör den. Har du din mc försäkrad hos ett annat bolag och är osäker på vilket skydd som ingår. Se då till att kontakta dem för en genomgång.

• Tvätta av motorcykeln innan du ställer in den för vintern. Har du mycket flugor på hojen kan dessa börja mögla så gör en ordentlig tvätt så inte smutsen sätter sig eller sliter på lacken i onödan. Använd avfettning, varmt vatten, schampo, kedjerengöring och avsluta med en skölja av den ordentligt. Det kan vara bra att köra några mil för att låta hojen lufttorka. Passa då även på att och använda bromsarna ordentligt så att de blir torra och rena. Vi rekommenderar även att du vaxar hojen. En vaxad motorcykel är både snyggare och lättare att hålla ren. Det är dessutom mycket roligare att plocka ut en ren motorcykel när våren kommer.

• Gör en vana av att ge hojen en årsservice innan du ställer in den för säsongen varje år. Det är ett bra sätt att försäkra sig om att det alltid blir gjort. En årsservice består av enklare kontroller samt att man byter motorolja och filter. Om det har gått långtid sedan senaste servicen kan det vara dags för en mer omfattande service.

• Förvara motorcykeln helst i en frostfri lokal. Står fordonet i en fuktig miljö så ställ in en elektriskt avfuktare om du har möjlighet. Varmgarage är naturligtvis att föredra, men har man förberett hojen väl så kan ett kallgarage fungera lika bra. Om din MC kommer stå på en ouppvärmd plats, som till exempel en lada, så är det viktigt att se till att kylskyddet klarar av den svenska vinterns minusgrader. I annat fall kan kylare och slangar lätt frysa sönder.

• Pumpa extra mycket luft i däcken. När en hoj står stilla under en längre tid kan däcken bli platta och ovala vilket kan leda till obalans. Ett enkelt sätt att motverka detta är naturligtvis att använda hojens centralstöd om sådan finns.

• Smörj upp kedja, vajrar, lås och gaffelben. Gunga därefter hojen upp och ner några gånger. Detta motverkar att packboxar torkar och spricker med läckande gaffelben som resultat

• Underhållsladda batteriet. Motorcykelns batteri är mer känsligt än ett bilbatteri och behöver därför laddas oftare. MC-batterier ska heller inte laddas ur helt. En smidig lösning kan vara att montera en snabbkontakt på batteriets poler, så att du enkelt kan ladda den när som helst under året. Glöm inte heller kontrollera vätskenivån i batteriet om batteriet är av standard typ.

• Var generös med soppa och låt tanken vara full av bensin under vintern för att undvika kondens. När kondensvatten sjunker och lägger sig i botten av tanken kan det bli problem att starta motorn på våren. Om du har du en motorcykel med bränslekran så se till att den funkar som den ska. Speciellt om den är en vakumkran. Har du en mekanisk bränslekran räcker det att vrida av den. 

• Täcker man över hojen så se till att välja ett täcke som andas för att undvika att det blir fukt under. Fukten kan ge skador på lack och krom.
 
• Glöm inte att ge lokalen en tillsyn också. Hur är det med lås, larm, brandskydd och insynsskydd?
Skaffa en brandsläckare om du inte redan har det. Ett garage rymmer ofta många lättantändliga saker och en brand kan bli förödandeGlöm ej!
Tänk på att kolla upp att din förvaringsplats och dina lås är godkända. Om du förvarar din MC hos ett företag kan det vara bra att ta reda på vems försäkring som täcker din hoj om något händer.